5 Ağustos 2013 Pazartesi

Üniversiteler önce alınacak adayı belirliyor sonra iş ilanı veriyor!




Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi tarafından verilen 'sırt çantalı turistlerin seyahat motivasyonları' konusunda doktora yapmış olmak gibi akademik personel ilanları 'kişiye özel' olduğu gerekçesiyle tartışma yarattı. Üniversite yönetimi ise kadro konusunda boşa düşmemek ve aranılan nitelikte birisini bulabilmek için önce alacakları akademisyeni belirlediklerini, daha sonra onun özelliklerine uygun ilana çıktıklarını kaydetti. Üniversitenin rektörü Prof. Dr. Adem Ersoy, öğretim üyesi bulma konusunda sıkıntı yaşadıklarını ve daha önceki ilana bir tane bile başvuru gelmediğini ifade etti. 

Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi geçtiğimiz ay bir ilan vererek Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, İşletme Fakültesi ve Turizm Fakülteleri için yardımcı doçent kadrosunda değerlendirmek üzere toplam 10 akademisyen aradığını duyurdu. Ancak bu akademisyenler için aranan nitelikler Türkiye'de çok az sayıda kişinin sahip olduğu nitelikler. Hatta istenen bazı doktora çalışmalarını Türkiye'de yapmış sadece birer kişi bulunuyor.

SIRT ÇANTALI TURİSTLERİN SEYAHAT MOTİVASYONU
Üniversite yönetimi, Turizm Fakültesi için aradığı akademisyen için turizm alanında yüksek lisans yapmış olmak ve 'sırt çantalı turistlerin seyahat motivasyonları' konusunda doktora yapmış olmak şartı getirdi. Yüksek Öğretim Kurumu'nun (YÖK) tez arama kayıtlarına göre bu konuda doktora yapmış sadece tek bir kişi bulunuyor. Benzer şekilde Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Endüstri Mühendisliği için aranan akademisyen için de 'bulanık matematiksel programların doğrudan çözümünde bulanık sıralama fonksiyonlarının uygulanması' konusunda doktora şartı getiriliyor. YineYÖK'e göre bu konuda da doktora yapmış tek bir akademisyen mevcut.
Üniversitenin aynı fakültede Malzeme Mühendisliği için aradığı akademisyen için şartı ise 'Filtreli vakum Ark yöntemiyle üretilen çinko ve kalayoksitlerin karakterizasyonu ve üretimi alanında' doktora yapması. Bu doktoranın yanında bir de optik filmler alanında 5 yıl tecrübe şartı getiriliyor.
Üniversitenin İnşaat Mühendisliği ve İşletme Fakültesi'nin Uluslararası Ticaret ve Finansman bölümleri için aradığı adayların şartlarının ise biraz daha genel olduğu görülüyor. Üniversite bu alanlarda yatırımcı psikolojisi üzerinde çalışmış olmak veya Yapı İletmesi Anabilim Dalı'nda doktora yapmış olmak gibi bir çok adaya hitap eden şartların yerine getirilmiş olmasını istiyor.

"BOŞ BIRAKTIK KİMSE BAŞVURMADI"
Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Ersoy, konu ile ilgili yaptığı açıklamada öğretim üyesi bulma konusunda büyük sıkıntı yaşadıklarını ve gelen başvurular arasından bir değerlendirme yaptıktan sonra ilana çıktıklarını kaydetti. Ersoy daha önce verdikleri ilanda nitelik kısmını boş bıraktıklarını ancak bu sefer de hiç başvuru olmadığını vurguladı.
“Biz kişiye özel ilan vermiyoruz” diyen Ersoy, şunları kaydetti:
"Türkiye’de öğretim üyesi sıkıntısı var. Her ilde bir üniversite kurulunca durum böyle oldu. Biz üniversite olarak daha önce de ilana çıkmıştık, o ilanda ‘nitelik’ bölümünü boş bırakmıştık. Ancak hiç başvuru olmamıştı. Son çıktığımız ilanda ‘nitelik’ bölümünü doldurduk. Bu yasal bir uygulama. Bunu Türkiye'de bütün üniversiteler yapar. Dünyada da böyledir. Biz İngilizce eğitim yapan bir okuluz ve şartlarımız daha net olarak belirlenmek durumunda. Başvurular bizim sitemize yapılıyor. Bunların önemli bir bölümü de yurtdışında olan insanlar. Gelen başvuruları komisyon olarak değerlendiriyoruz. Daha sonra ben kendim de bizzat görüşüyorum. Daha sonra ilana çıkıyoruz. Ancak temel bir sorun var. Biz öğretim üyesi bulamıyoruz.”

"DAHA GENİŞ TUTULABİLİRDİ"
Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Türkiye'nin önde gelen üniversitelerinden akademisyen bir kaynak ise, yeni alınacak isimlerin böyle uç alanlarda uzmanlaşmış olmaları konusunda sorulacak ilk sorunun özellikle 'o alanda ders açılıp açılmayacağı' olması gerektiğine işaret etti. Belirtilen alanda ders açılmayacaksa bu ilanların amacının talebi dar kapsamlı tutarak üniversitelerin kendi yetiştirmiş olduğu öğrencileri bünyelerinde tutmak olduğuna dikkat çekerek, "Örneğin turizm alanındaki örnekte doğa ya da kültür turizmi alanında uzmanlaşmış adaylara çağrı yapılabilirdi. Başka adayların mutlaka bunu sorgulaması gerekiyor" dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder